Юбилейните 30-ти Влайкови дни в Пирдоп бяха открити от Областния управител Иван Иванов и кмета на община Пирдоп Ангел Геров

Дата на публикуване: 11.05.2022
Последна актуализация: 12.05.2022

С поднасяне на цветя пред паметника на Тодор Влайков, цитати от произведенията му и  изпълнение на мажоретен състав в присъствието на жители и гости на община Пирдоп бяха открити официално юбилейните 30-ти Влайкови дни.  
В своя поздрав към жителите и гостите на празника Областният управител подчерта значимостта на факта, че националните Влайкови дни са силна духовна традиция, която продължава да обединява, да възпитава в любов към просвещението, към родолюбието, към гражданското отношение и моралните ценности, така, както ни ги е завещал Влайков. Думите му звучат непреходно и днес: „ Народът трябва да се просвещава. Непросветеният народ е враг на себе си“.
 

Областният управител подари на кмета на общината един от символите на словото – сребърно перо в мастилница, като знак на дълбоко уважение към делото на писателя Влайков  и пожела на кмета да продължи да пише достойно историята на Пирдоп.

 

Областният управител разгледа изложбата  подредена във фоайето на читалище “Напредък - 1896“, заедно с народния представител Иван Зашкев и „Символът на празника – дядовата Славчова унука“

„Бъдете здрави и се гордейте, че сте жители на град Пирдоп, като достойни наследници и продължители на делото на бележития писател, политик с кауза и обществена мисия Тодор Влайков“, пожела Областният управител Иван Иванов.