Z6_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1GS0
Z7_PPGAHG8009UA60QLKGJVPQ0051

община Ботевград

Дата на публикуване: 11.09.2020
Последна актуализация: 12.02.2022

Кмет Иван Гавалюгов

Общината е разположена в северната част на Софийска област. С площта си от 518,951 км2 заема 4-то място сред 22-те общините на областта, което съставлява 7,33% от територията на областта. Общината се състои от 13 населени места

Община Ботевград се намира в Западна България. Територията й обхваща части от дяловете на Западна Стара планина и Предбалкана. Общината е съставена от административен център – град Ботевград и 12 села.

Община Ботевград е вторият по големина административен център в Софийска област, с отлично изградена инфраструктура и динамично развиваща се икономика. Геостратегическото значение на Ботевград се определя от прохода Витиня, свързващ Северна с Южна България, близостта със столицата и преминаващата през територията й автомагистрала “Хемус”. 

Площад “Форум”

Празникът на Ботевград се чества на 29 ноември. През 2013 година е открита обновената централна градска част „Форум” - любимо място за игра и отмора на ботевградчани.


Паметникът на Христо Ботев

До 1866 г. градът се е наричал Самунджиево. Впоследствие е преименуван на Орхание, като с това име остава до 1934 г. От тогава носи името Ботевград, на поета - революционер Христо Ботев.


Исторически музей  Ботевград 

Началото на музейното дело в Ботевград е поставено през 1937 г., когато е организирана музейна сбирка към местната гимназия. Днес богатото културно-историческото минало на района е представено в Историческия музей Ботевград, събиращ над 15 000 експоната -  оръдия на труда, пособия, керамика, мраморна плоча с образа на Тракийски конник, снимки и документи, свързани с историята на Ботевградския район. От 2011 г. Исторически музей Ботевград е преместен в обновена сграда. 


Часовниковата кула в Ботевград

Символ на Ботевград е най-високата възрожденска часовникова кула в България с височина 30 м., построена през 1866 г.  Кулата е обявена за паметник на културата с национално значение през 2007 г. и е включена в 100-те национални туристически обекта. Звънът на камбаната напомня на жителите на Ботевград за героичната история на града.


Църква “Успение на Пресвета Богородица”

Най-новата църква в Ботевград е храм „Успение на Пресвета Богородица”. Храмът е  осветен от Ловчанския митрополит Гавриил на 23 юни 2007 г. Вътрешното му пространство може да събере над 200 миряни.


Девически манастир “Св. Четиридесет мъченици”, до село Врачеш

53 са паметниците на културата в Ботевград и околностите му. Това богато културно-историческо наследство ги превръща в предпочитано място за туризъм и отдих. Врачешкият манастир
"Св. Четиридесет мъченици" е построен след победата на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин при Клокотница на 9 март 1230г.  В края на 19 в. Врачешкият манастир е възстановен, след като неколкократно е опожаряван.


Крепостта Урвич, с. Боженица

На 3 км южно от село Боженица се намира уникалният археологически паметник на културата с национално значение - крепостта “Боженишки урвич”. Според археологическите проучвания, мястото е било заселено още през праисторическата епоха, но първите крепостни съоръжения датират от V-VI в. като звено от ранновизантийската отбранителна система. Крепостта “Боженишки урвич” достига разцвета си през  XIII-XIV в.
По време на османското нашествие тя е една от последните завладени български твърдини. 
Всяка година на поляната в подножието на крепостта, хиляди българи се събират на регионален фолклорен събор.


Мемориалът на Ботевите четници в с. Скравена

В село Скравена се намира единственият в страната Паметник-костница на Ботевите четници.Спортен комплекс  Арена Ботевград       Ледена пързалка

Ботевград разполага и с възможности за спорт. Комплексът «Арена Ботевград» е с възможност за 5 хиляди седящи места и отговаря на изискванията за национални и международни турнири по девет вида спорт. Има и уникална ледена пързалка, която работи целогодишно.


Баскетболен клуб“Балкан Ботевград”

Гордост на Ботевград е баскетболният  клуб “Балкан Ботевград”, който е четирикратен шампион на България, два пъти вицешампион, шест пъти бронзов медалист и четири пъти носител на националната купа на България.


Дипломиране на студенти от Международното висше бизнес училище в Ботевград

Ботевград е популярен и с Международното висше бизнес училище – университет, в който се обучават студенти от цялата страна.


“Сенсата”

На територията на община Ботевград работят фирми в областта на електрониката, машиностроенето, химическата, дървопреработвателната, хранително-вкусовата, мебелната промишленост, търговията и строителството. Сред тях са „Сенсата, „Пайплайф България”, „Микроак”, „Грамер”, „Сименс”,„Ниса”, „Инкотекс”,  „Булсан”, “Лексгруп” и др.


Дом за стари хора „Д-р Адриян Атанасов”

Общината предлага широко разгърната мрежа от социални услуги, насочени в подкрепа на  социално уязвимите и маргинални групи от населението. Домът за стари хора „Д-р Адриян Атанасов” е открит на 29 януари 2011 година и е с капацитет 60 души. На 30 септември 2014 г. официално са открити ЦНСТ „Д-р Петко Иванов” и ЦНСТ „Д-р Иван Цветков” за 28 деца лишени от родителски грижи, по проект „Ние сме част от Вас”.


Язовир “Бебреш”

Язовир Бебреш се намира на 10 км от град Ботевград. До него се стига по стария път от Ботевград за София, към Витиня. Височината на стената на язовира е 47,60 м, а обемът му е 14,175 млн. куб. м. Река Бебреш е неговият водоизточник. Язовирът е богат на различни видове риби като костур, уклей, речен кефал и шаран.

Защитена местност "Мухалница"  се намира край Ботевград – м. Зелин.  В района се извършва уникална, непозната другаде периодична миграция на планинската жаба. Според учени миграцията е възникнала преди 10 -12хил. години в края на последния ледников период и е единствена по размера си в света. 
В землището на с. Боженица, в подножието на крепостта Боженишки урвич, се намира красиво и приятно кътче за отдих – Урвишка поляна. Тя попада в територията на резервата "Училищна гора", опазващ вековна естествена дъбова гора на възраст от 50 до 200 години. Отделни дървета достигат височина 30 м. Резерватът е с площ 135.10 хектара.


Телефон: +359 (0723) 66 608
Интернет адрес: www.botevgrad.org
Електронна поща: kmet@botevgrad.org