Z6_PPGAHG800HMEA0QRCEFB5N3ED5
Z7_PPGAHG8009JB80QR61ROV838T7

община Челопеч

Дата на публикуване: 22.08.2021
Последна актуализация: 22.08.2021

Кмет Алекси Кесяков

С площта си от 44,390 km2 община Челопеч е най-малката сред 22-те общини на областта.
Село Челопеч е възникнало като средище на древни тракийски и старославянски селища далеч преди османското нашествие. През епохата на османското робство, жителите на селото както и на цялата Средногорска котловина са запазили своята българска националност и са имали борчески дух.

 

Община Челопеч  е разположена в южното подножие на Средна Стара планина, в Златишко–Пирдопската котловина, на главен път София – Бургас и на 71 км. от София. Село Челопеч възниква като средище на древни тракийски и старославянски селища, далеч преди османското нашествие. Тези селища са се намирали в местностите “Гинова Могила”, “Селишара”, “Малоселене” и “Бреневе”.

Според местните църковни източници братята Кирил и Методий са чествани в с. Челопеч още през 1853 година.
Населението на с. Челопеч е взело активно участие в Освободителната руско-турска война през 1877 г. Село Челопеч било освободено от турско робство на 17.11.1877 г.

Сградата на общинска администрация Челопеч

Община Челопеч разполага с модерен спортен комплекс “Хармония”, в който са обособени и оборудвани зали за различни видове спорт. Общината инвестира в дейността на спортни клубове по планинарство ‘’Приятели на приключенията’’, баскетболен клуб, клуб по художествена гимнастика, карате клуб „Будо“, клуб по приложно колоездене, регистриран към СБА и клуб по парапланеризъм.
Спортен комплекс “Хармония”

От 2014 година община Челопеч е домакин на международен фолклорен фестивал „Златен прах“, който се провежда в парк „Корминеш“, разполагащ с покрит амфитеатър за 800 зрители и обновена сцена.
 


Църквата на село Челопеч „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” е художествен паметник на културата, построен през 1835 г. В нея се съхраняват ценни старопечатни църковнославянски книги. Върху заглавната страница на  една от тези книги, наречена “Челопешки дамаскин”, има преписка за първото честване на празника на светите братя Кирил и Методий на 12 май 1853 г.

Църква “Св Николай Мирликийски Чудотворец”  Скални образувания “Фрън кая”

Районът изобилства от скални феномени с причудливи форми и релефи. Уникалните скални образувания, известни под името „Фрън кая”, се намират на около 1,5 км северно от селото. 
Инициирана е процедура в Министерството на околната среда и водите за обявяването на този феномен за уникална природна забележителност. Освен очарователно място за селски, риболовен и екотуризъм, село Челопеч е и изходен пункт за планински преходи и походи.
 

   Хижа Мургана


Телефон: +359 (07185) 25 50
Интернет адрес: www.chelopech.org
Електронна поща:ob_chelopech@chelopech.org