Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

Копривщица отбеляза 200 години от рождението на Найден Геров

Дата на публикуване: 24.02.2023
Последна актуализация: 24.02.2023

На 23 февруари 2023 г. Областният управител Радослав Стойчев участва в тържествата по повод 200 години от рождението на Найден Геров, организирани от община Копривщица, Дирекция на музеите Копривщица и Институт  за исторически изследвания  и Институт за български език при Българска Академия на Науките.


Сред официалните гости на събитието бяха г-жа Илияна Йотова – Вицепрезидент на Република България, както и доц. Пламен Славов – Заместник-министър на културата.
Честванията продължиха от 22-ри до 24-ти февруари, като включваха различни събития, като научна конференция „Найден Геров и духовните измерения на българското възраждане“ и премиера на филма „НАЙДЕН ГРАМАТИК – КОПРИВЩЕНЕЦЪТ“.
В официалното си приветствие пред жителите и гостите на Копривщица, Радослав Стойчев подчерта, че ще минат години, ще се сменят поколения, ще се празнуват още много годишнини от рождението на Найден Геров, ще се издават неговите речници на българския език, защото той принадлежи на вечността. В онази вечност, в която е България, в която е Копривщица.
Българщината се съхранява от всички нас – наследниците на велики българи, оставили трайна следа в историята ни. За да имаме бъдеще, трябва да познаваме миналото си и да се гордеем с него.
Копривщица е люлка на значими личности и велики събития, които са едни от най-важните в българската история и Найден Геров заема своето достойно място сред тях.