Z6_PPGAHG800HMEA0QRCEFB5N3652
Z7_PPGAHG8009SL30QR2TEFE121N5

община Златица

Дата на публикуване: 19.08.2021
Последна актуализация: 21.02.2024

Кмет Любомир Цветков

Община Златица се намира на 79 км източно от София. Преминаващите пътни артерии Етрополе – Панагюрище и София – Бургас превръщат Златица в естествено стратегическо кръстовище на тези направления. Населението е 6 195 души.

 

Историята на град Златица започва още от Античността. Първите писмени сведения са в известната Виргинска грамота на Цар Константин Асен (1257 – 1277 г). Селището е наречено така, вероятно поради добиването на злато от златоносния пясък, който е носила златишката Суха река. 

В общината има множество архитектурни и мемориални паметници  -  църковен комплекс ‘’Спасово кладенче’’, Старият конак, Метохът, който е служил за скривалище на Васил Левски, Бояновата къща, Храм-паметникът “Св. Великомъченик Георги Победоносец”, построен през 1859 г.

Бояновата къща Златишки метох „Васил Левски“ 

Една от най–известните забележителности в града е Часовниковата кула. Постройката е издигната през 1777 година по време на турското робство. Височината й е приблизително 17 метра. Часовникът й продължава да отбелязва с камбанен звън всеки кръгъл час. Днес, тази кула, превърната в символ на Златица, е част от герба на общината. 
 

Часовниковата кула


Общината разполага с ресурси за развиването на различни видове туризъм. Предлага условия за любителите на пешеходни разходки, конна езда, планинско колоездене, риболов, екстремен туризъм. Могат да се посетят и манастири и исторически забележителности.

Златишкият манастир "Вознесение Господне" е разположен край буен карстов извор в северните покрайнини на града. Манастирът е основан през ХІХ век. Представлява комплекс от черква и жилищна сграда. Днес той е обявен за паметник на културата. 
Според преданието, тук в края на XIV век, в кървава битка с османските турци, е загинал последният бранител на Златица - Спас войвода.

Манастир “Вознесение Господне” Спасово кладенче

Tам, където Спас войвода паднал убит, избликнал буен извор. От благодарност към героичния му подвиг и саможертва, народът нарекъл извора на неговото име - "Спасово кладенче". Легендата за лечебните способности на кладенчето се губи далеч в миналото. От незапомнени времена, на 40-тия ден след Великден, в деня на Възнесение Господне, хиляди хора идват при параклиса "Свети Спас".  

Параклис “Свети Спас”

Народно читалище “Христо Смирненски“ има 122-годишна традиция в активното развитие на културно-просветната дейност. Читалищната библиотека разполага с около 60 хиляди тома литература. Дейността на читалището е насочена към местния и национален фолклор, театрално-художествената и музикално-танцовата самодейност.
Народното читалище в гр. Златица

Общината разполага с подходящи терени и сграден фонд, които може да предостави за изграждане на предприятия, чрез използване на различни механизми, включително публично-частно партньорство и др. Квалифицирана работна ръка има в областта на механизацията и електрификацията на селското стопанство; икономика на земеделското стопанство; механизация на горското стопанство и дърводобива; шивашката индустрия; автотранспортна техника.


Телефон: +359 (0728) 60 201
Интернет адрес: www.zlatitsa.bg
Електронна поща: ob_zlatica@mail.bg