Z6_PPGAHG800HMEA0QRCEFB5N3M65
Z7_PPGAHG8009JB80QR61ROV83G87

община Мирково

Дата на публикуване: 21.08.2021
Последна актуализация: 21.08.2021

Кмет Цветанка Йотина

Общината се намира в източната част на Софийска област. Център на общината е с. Мирково, което според сведенията е съществувало и по време на Второто българско царство. 
През 1878 г в с. Мирково е построена първата бирена фабрика в България. През 1890 г е създадена първата българска кооперация наречена „Мирково взаимодавно земеделско дружество „Орало“.
 

Община Мирково е разположена  в западната част на Златишко-Пирдопската котловина на Подбалканския път София-Бургас. В състава на общината са включени 11 населени места – административният център село Мирково, 4 села и 6 махали.

Общинска администрация Мирково  Център на с. Мирково

На територията на община Мирково се намира обогатителното предприятие “Елаците мед” АД  - лидер в българската минна индустрия.
“Елаците мед “АД

Мемориалният комплекс „Васил Левски”, намиращ се в местността „Гълъбец” до с. Буново, е издигнат през 2007 г. в чест на Васил Левски и борците за освобождението на България от Средногорието.
Мемориален комплекс “Васил Левски”


Църквата “Св. Великомъченик Димитрий” в село Мирково, построена през 1834 г., е една от малкото църкви в страната с позлатено кубе.


Църква “Св. Вмчк.Димитрий”

Църквата „Въведение Богородично” в село Смолско, построена през 1859 г., е обявена за паметник на културата.
Църква “Въведение Богородично”

В близост до селото, в местността „Тушаница”, се намира комплексът-параклис „Св. Св. Равноапостоли Константин и Елена”, построен през 2006 г. на мястото на древен оброк върху изключително живописно възвишение.
В община Мирково са налице всички предпоставки за развитие на религиозен, планински, ловен и селски туризъм.


Параклис “Св. Св. Равноапостоли Константин и Елена”  Мостът над с. Буново


Телефон: +359 (07182) 22 86
Интернет адрес: www.mirkovo.bg
Електронна поща: ob6tinamirkovo@mail.bg