Z6_PPGAHG800HMEA0QRCEFB5N3MS3
Z7_PPGAHG8009JB80QR61ROV83075

община Костенец

Дата на публикуване: 21.08.2021
Последна актуализация: 21.08.2021

Кмет Йордан Ангелов

Община Костенец се намира в югозападна България и е част от Софийска област. Общината е на 74 км. югоизточно от столицата София и на 80 от вторият по големина в България град Пловдив.

 

Община Костенец се намира в Югозападна България. Тя е съставена от административния център гр. Костенец и 7 селища. 

Общинска администрация Костенец Център на гр. Костенец Панорамен изглед

През територията на общината преминава участък от магистрала “Тракия” и жп-линия София–Пловдив-Свиленград. Община Костенец се намира в сборното място на два планински масива - Рило-Родопския масив от Източните Родопи и северозападните склонове на Рила планина,  и масива на Ихтиманска Средна гора.
 


Разрастването на  днешния гр. Костенец започва през 1884 г. със строежа на жп линията  Белово–Вакарел, част от маршрута София–Цариград. Построените през 1901 и 1902 г. Кибритена фабрика  и Фабрика за хартия и мукава, ускоряват заселването и разширяването на селището. Хартиената промишленост и до днес остава водещ отрасъл в местната икономика. 

Център на с. Костенец Читалище “Прогрес”

Първото училище в град Костенец е открито през 1907 година с дарение от местни жители. През същата година е открито и читалище, което и днес продължава да развива културните традиции в района. 
Местното население в голяма част е запазило самобитната си култура и обичаи, които се интерпретират от самодейни групи, практикуват се в общността и се представят на местните землячески събори и християнски празници.


Едно от най-големите богатства на Костенец е изобилието от минерални извори, благодарение на което са формирани три основни курортни зони - “Момин проход”, „Вили Костенец”, и ,,Пчелински бани”. 
Вила “Констанция” Комплекс “Езерото” 

Сред уникалните природни забележителности в района е неповторимият Костенски водопад, разположен в курорта Вили Костенец, с височина на пада на водата – над 10 м., възпят от Иван Вазов. 
Костенски водопад  Комплекс “Езерото” 

Курортът Момин проход се е утвърдил като национален лечебно–рехабилитационен център за множество заболявания. Минералните води са събрани в общ хидротермален източник.  В курорта е изграден детски санаториум за лечение и рехабилитация с удължен срок на пребиваване.
Всички тези благоприятни фактори обуславят изключително големият потенциал на община Костенец за развитие на разнообразни форми на туризъм – планински, селски, зимен, ловен, екологичен, културен, балнео и СПА. 


Най – голямата историческа забележителност в региона е крепостта „Траянови врата” - паметник от римската епоха, а по-късно от Първата и Втората Българска държава. Съоръжението е с размери 90/40 метра и се намира на 15 км. от град Костенец и 60 км. от София. На това място през 986 г. Цар Самуил разгромява войската на византийския император Василий II. 

Крепостта “Траянови врата”  Църква “Св. Великомъченик Георги”

В общината има над 20 християнски храмове с историческа, културна и художествена стойност, сред които особен интерес представляват църквата „Св. Архангел Михаил” в село Костенец и църквата „Св. Великомъченик Георги” в град Костенец.


Църква “Св. Архангел Михаил” Параклис “Успение Богородично”

В местността Горна църква, над Костенския водопад, се намира параклисът “Успение Богородично”. На това място са разкрити очертания от стара християнска базилика, разрушена от турците, която датира от ХIII век. 


Телефон: +359 (07142) 23 08
Интернет адрес: www.kostenetz.com/
Електронна поща:kostenetz_adm@yahoo.com