Z6_PPGAHG800HMEA0QRCEFB5N3Q52
Z7_PPGAHG800HMEA0QRCEFB5N3EB5

Община Годеч

Дата на публикуване: 14.08.2021
Последна актуализация: 12.02.2022

Кмет Радослав Асенов. Община Годеч е разположена в Софийска област. Тя включва един град и 19 съставни селища. Град Годеч е разположен сред широка котловина в долината на р. Нишава между планините Видлич, Понор и Чепън – предпланини на Западна Стара планина, на 45 км северозападно от гр. София.

На север се издига Берковският дял на Стара планина с връх Ком (2016 м), на юг е разположена Чепън планина с най-висок връх Петров кръст (1206 м), а на изток са крайните издънки на Мала планина. Западната граница на Годеч е със Сърбия. Общината е съставена от 19 села, а  административният й център е град Годеч.  Името на град Годеч означава “годно, удобно място за живеене”.

През територията на общината минава път Е-79 Кулата – София – Монтана – Лом /Видин/, който е част от Общоевропейски транспортен коридор № 4.
 


На 1 януари 1899 г. будни и родолюбиви годечани основават читалище „Напредък“. Към него започва да работи библиотека, чийто фонд е набран предимно от дарения. През 1954 г. се преименува на „Никола Йонков Вапцаров“. 
Негови колективи са носители на златни медали от фестивала на народното творчество в Копривщица, участвали са в международни културни прояви.
читалище „Напредък“

В  региона се намират много църкви и манастири, запазили своята автентичност през годините. Археолозите считат, че по време на Второто българско царство и първите години на османското владичество Годечка област е била голям манастирски център, принадлежащ към софийската Света гора. 
Разбоишкият манастир „Въведение Богородично” е скален манастир, разположен в дефилето на река Нишава, в непосредствена близост до с. Разбоище.
Разбоишки манастир “Въведение Богородично” Манастир “Св. Николай Чудотворец”, с. Туден Букоровски манастир

Манастирът ”Св. Николай Летни” в град Годеч е национален паметник на културата. Разположен е непосредствено до основите на античен храм. На това място всяка година на 9 май се отслужва водосвет. Редица археологически находки свидетелстват за живот в района през праисторическата епоха, както и по времето на траките и римляните. 

Църква “Св. Троица” Църква “Св.Димитър” Манастир “Св. Николай Летни”

Най-ранните сведения говорят, че в долината на река Нишава е живяло тракийското племе “трери”, което означава “горски люде”, този край е бил покрит с вековни дъбови и букови гори.
Археологически разкопки Археологически разкопки

Природните забележителности, географското положение,  красивата природа и чистият въздух създават условия  за развитие на туризма – селски, пешеходен, ловен, риболовен и екотуризъм.

Скален комплекс ”Заского”,  в близост до село Гинци, включва карстовата пропаст “Заского” и пещерите „Диневата пещера”, „Кривата пещера”, „Светата вода” и „Подмола”.
Скален комплекс “Заского”


Водопадът “Котлите” се намира в землището на село Разбоище, на река Дракул, която пресича високи отвесни скали и образува 3 пада на водата с обща височина около 20 м. Районът е карстов и  богат на пещери, извори, въртопи, понори и водопади.

Водопад “Котлите”

“Голяма Балабанова дупка” събира в себе си две пещери – Малката и Голямата Балабанова дупка, чиито входове са разположени на 300-400 метра един от друг. Проучената днес дължина на пещерните галерии на “Голямата Балабанова дупка” е 4 800 метра, което я нарежда на 5-то място сред най-дългите български пещери.

Пещера “Голяма Балабанова дупка”


Телефон: +359 (0729) 23 00
Интернет адрес: www.godech.bg
Електронна поща: obshtina_godech@abv.bg