Z6_PPGAHG800HMEA0QRCEFB5N3602
Z7_PPGAHG8009SL30QR2TEFE12KU5

община Долна баня

Дата на публикуване: 16.08.2021
Последна актуализация: 16.08.2021

община Долна баня

Кмет Владимир Джамбазов

Историята на Долна баня води своето начало още от траките. Венетица, Юрта и Койчовец – това са имената на трите селища, намиращи се в непосредствена близост едно до друго, които по-късно се обединяват в едно, познато на историците като Баня, което през втората половина на 19 век е наречено Долна баня.
През 1851 г. се открива първото килийно училище.
Долна баня е освободена от османско робство на 11 януари 1878 г. Десет са опълченците, участвали в Руско-турската война.
 

Долна Баня е град в западна България, разположен край десния бряг на река Марица, между северните склонове на Рила и подножието на Средна гора. Намира се на 72 км от София  и 115 км от Пловдив. Мекият планински климат, чистият въздух и наличието на топли минерални извори са превърнали селището в курорт. През Долна баня минава и туристическият маршрут за Рилския манастир. 

Сградата на общинска администрация Долна баня

На територията на общината се намира първото частно сертифицирано летище с учебен център в България. Летището разполага с всички необходими съоръжения - пистова система, хангар, комуникации. Осигурени са техника и персонал за поддържане на летателното поле в подходящо състояние целогодишно.

Авиационен център Долна баня


Най-голямата природна атракция на Долна баня са белите щъркели, които от поколения наред се считат  от българите за добра поличба.


Гнездо на бели щъркели

Богатството на община Долна баня са минералните извори. Термоминералните води на града притежават почти целия спектър от лековити качества.
 


Телефон: +359 (07120) 21 21
Интернет адрес: www.dolna-banya.net
Електронна поща: obshtinadb@abv.bg