Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

Областният управител информира МС за ситуацията след обилните снеговалежи

Дата на публикуване: 26.11.2023
Последна актуализация: 26.11.2023

Областният управител Юлиян Леков информира Министерския съвет (МС) за ситуацията в Софийска област след обилните снеговалежи и обледяванията през изминалата нощ. По-рано днес премиерът акад. Николай Денков свика извънредно съвещание в МС във връзка с тежката зимна обстановка в страната и бедственото положение в няколко области. 
Юлиян Леков информира правителството, че най-сериозният проблем в Софийска област е възстановяването на прекъснатото електроподаване. Снощи без ток останаха много населени места в общините  Костенец, Драгоман, Правец, Ботевград, Самоков, Годеч, Сливница, Божурище, Костинброд, Долна баня, Елин Пелин и Своге. В много от тях електрозахранването продължава да не е възстановено. От миналата нощ г-н Леков е в постоянна връзка с аварийните екипи и кметовете на съответните населени места като координира работата по отстраняване на повредите и затрудненията. "Заради обледяванията и мокрия сняг е прекъснат далекопроводът на Електро-системния оператор (ЕСО) между Етрополе и Ботевград, което създава риск за нормалното функциониране на болниците в двата града. От снощи двете здравни заведения работят на електрогенератори. Получих уверения от съответните екипи, че работят за максимално бързото отстраняване на тази авария", заяви г-н Леков. 
По-голямата част от пътната инфраструктура в Софийска област е проходима при зимни условия. Директорът на Областното пътно управление инж. Румен Сачански е уверил Областния управител, че снегорините и останалата снегопочистваща техника на АПИ в региона е на терен и се грижи за гарантиране на безпрепятственото движение на моторните превозни средства при зимни условия.