Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

Областният управител поздрави гражданите на Копривщица по случай 180-та годишнина от рождението на Бенковски

Дата на публикуване: 21.09.2023
Последна актуализация: 21.09.2023

Областният управител на Софийска област Юлиян Леков поздрави кмета Бойка Дюлгярова, общинските власти и гражданите на Копривщица по случай 180-та годишнина от рождението на Георги Бенковски.

"Като Областен управител за мен е голяма чест да бъда тази вечер във Вашия град, който символизира българщината и свободата не само в нашата Софийска област, но и в цяла България!", обърна се г-н Леков към копривщенци.

 

"Преди 180 години, тук в Копривщица, в семейството на търговеца Груйо Хлътев и съпругата му Нона се ражда малкият Гаврил, който ще се превърне в най-романтичната фигура на българската национално-освободителна революция. Защото още от ранните детски години в умовете на всички българи е запечатана една картина с летящи конници, предвождани от своя легендарен войвода. В историческото ни съзнание Хвърковатата чета и Георги Бенковски са не само символ на Априлското въстание, те са символ на жадуваната Свобода на Майка България", продължи Областният управител. Той каза още: "От „лудите глави“ на Априлското въстание, както ги нарича Захари Стоянов, може би, най-лудата глава е Бенковски. Вероятно затова той става и негласният водач на въстанието, а повереният му Панагюрски революционен окръг, част от който е и родната му Копривщица, е най-подготвеният за борбата с тираните. И едва ли е изненада за някого, че искрата на бунта е запалена тук, с кървавото писмо на Тодор Каблешков. Двамата с Бенковски са не просто герои на Априлската епопея. Те са и еманация на онзи непокорен балканджийски дух, който е направил от Копривщица, може би, най-магичното място на българщината в цялата ни Родина.
Човек на действието, Бенковски подпалва онзи пожар, след който само 2 години по-късно ще възкръсне и модерната българска държавност. А последните му думи, изречени на връх Лисец над горящото Панагюрище, са пророчески: “Моята цел е постигната вече! В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее!“
"Решителен и твърд, човек, който умее да води и да увлича хората след себе си, за да осъществи народните идеали. Това е гордият син на Копривщица! В днешните времена, в които преминаваме през различни по характер кризи, България отново има нужда от примера на националните си герои. От “луди глави“ като Георги Бенковски, които да ни карат да се чувстваме повече българи и истински патриоти", заключи г-н Леков. Той съобщи, че тази година Управата на Софийска област ще постави във фокуса на традиционния ученически конкурс „Мисия „Будител“ и делото на Бенковски. На войводата на Хвърковатата чета ще бъде посветена специална тема за есе, по което ще могат да пишат всички ученици от Софийска област.