Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

Дарина Николаева: Дни като Паисиевите и места като Самоков ни карат да се чувстваме горди българи

Дата на публикуване: 17.06.2022
Последна актуализация: 18.06.2022

„Обръщам се с уважение към жителите на Самоков, към кмета Владимир Георгиев и неговия екип, към директора на Историческия музей д-р Веселин Хаджиангелов и музейните уредници, към Българската православна църква и архиерейското наместничество за това, че пазят ревностно националната памет и традиции“.

 

Това заяви минути преди откриването на Паисиевите дни в Самоков областният управител на Софийска област Дарина Николаева. Честванията тази година се провеждат под знака на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260- от написването на „История славянобългарска“. Дарина Николаева връчи Поздравителен адрес на кмета Владимир Георгиев и с думите „Добре дошла сте на територията на нашата област“, се обърна към вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, която бе официален гост на събитието. В честванията се включиха народните представители Иван Ченчев, Васил Зашкев, Юрий Козлов.

„Обръщам се с уважение към всички в Самоков -  за това, че 300 години след рождението на първия български будител Паисий Хилендарски, 260- след написването на „История славянобългарска“, положила началото на българското Възраждане, векове след процъфтяването на Самоковската книжовна школа, на Самоковската художествена школа, родила над 100 изтъкнати зографи и блестящи образци на живописта и дърворезбата, хилядолетия след просветителската работа на Самоковската епархия, изиграла значима роля в запазването на българския език и дух – продължават да носят тази духовна сила на Самоков, да пазят националната памет и традиции, и отбелязват Паисиевите дни“, посочи областният управител Дарина Николаева в Поздравителния си адрес.
„Дни като тези и места като Самоков – убедена съм, ни карат да се чувстваме горди българи. Показват ни непреходността и силата на България, ярките дела и пример на българските възрожденци, будители, просветители, герои. Наш дълг е да съхраним всичко това!“, каза още Дарина Николаева.

 

 

Паисиевите дни бяха открити с премиерния спектакъл на ансамбъл „Българе“ – „Паисий“, наситен със силен родолюбив заряд, история и фолклорни образци.