Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

Oбластният управител Дарина Николаева към етрополци: „Бъдете горди, че вашият град е един от ярките символи на българската историческа памет“

Дата на публикуване: 30.06.2022
Последна актуализация: 30.06.2022

Областният управител на Софийска област Дарина Николаева бе официален гост на празника на град Етрополе – Петровден. Тя бе посрещната лично от кмета на общината – Димитър Димитров и зам. кмета Станка Димитрова, както и от Председателя на Общинския съвет Марин Маринов. Г-жа Николаева участва в тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите етрополци, участвали във войните в периода 1868-1918г, свеждайки глава в знак на уважение и преклонение към героизма им. По повод 95 години от откриването на паметника и Празника на града, г-жа Дарина Николаева поднесе Поздравителен адрес към кмета Димитър Димитров, към общинската администрация и жителите на Община Етрополе. 

 

В Поздравителния си адрес тя написа: 
„Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай Петровден – Празникът на Община Етрополе. В Деня на Светите Апостоли Петър и Павел всяка година отдавате заслужена почит И на героите от вашия край, увековечили своето безсмъртие в историята на България – един акт на саможертва, в името на  свободата на съвременните поколения.
Днешният ден – 29 юни, е повод за гордост на всички вас, заради героизма на етрополци, участвали във войните в периода 1868-1918г. Незабравима ще остане и датата в историческия календар на Общината  – 12 юли 1927г, когато в присъствието на цар Борис III е открит паметникът на загиналите воини. След 50-годишно прекъсване от 1994 г празникът е възобновен. 
Приемете моето  уважение за това, че вече 95 години отговорно пазите историята на родния си край. Поздравявам кмета Димитър Димитров и неговия екип, вас - жителите на Етрополе за това, че продължавате традицията и се прекланяте пред личността и делото на своите герои! 
Бъдете горди, че вашият град е един от ярките символи на българската историческа памет и е пример за обединение в съдбовни за народа каузи! 

В днешния празничен ден ви пожелавам здраве, благоденствие, радост във всеки ваш дом и нека Светите Апостоли Петър и Павел ви закрилят!
Поклон пред паметта на героите на Етрополе!“.