Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

Областният управител: Като българи дължим много на читалищата

Дата на публикуване: 12.02.2024
Последна актуализация: 12.02.2024

"Всички ние, като българи, дължим много на читалищата и културно-историческите ценности на народа ни. Софийска област е най-голямата в страната по брой на общини и вероятно като брой на читалищата, които са общо над 200." Това заяви Областният управител Юлиян Леков при откриването на работната среща на представителите на 30 читалища от региона със зам.-министъра на културата Амелия Гешева и д-р Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища (СНЧ). Кръглата маса под надслов "Нови идеи, нови възможности" за читалищата в Софийска област бе организирана от СНЧ във връзка с подписано споразумение с Министерството на културата и премина под патронажа на Областния управител. В срещата участваха зам.-областният управител Иван Димитров и главният секретар на областната администрация Мая Цанова. 

Зам.-министър Гешева представи параметрите на увеличената финансова подкрепа от страна на държавата и Министерството на културата за читалищното дело в страната. Председателят на СНЧ д-р Дойнов информира за евентуални изменения в Закона за народните читалища и за възможностите за финансиране на материалната база със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост.
Г-н Леков посъветва читалищните дейци и представителите на Съюза да водят активни разговори с кметовете и местните власти в общините, за да осъществяват заедно с тях общи проекти, които да бъдат в подкрепа на читалищното дело както в Софийска област, така и в цялата страна.