Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U77

Областният управител Иван Иванов с поздравителен адрес до жителите на Самоков по случай 144 години от Освобождението на града

Дата на публикуване: 14.05.2022
Последна актуализация: 22.05.2022

Областният управител на Софийска област Иван Иванов поздрави жителите на Самоков, кмета на града Владимир Георгиев и неговия екип  по повод 144-та годишнина от Освобождението на града от турско робство, което Самоков отбелязва по традиция всяка година на 14 май. Ето какво написа той в своето обръщение до жителите на Самоков:
„Всяка година самоковлии припомняте едно символно за града място – паметника „Кръста“. Това е мястото, на което е спрял първият казашки разред, за да разузнае разположението на силите в Самоков преди битката за Освобождението на града от турско робство. 
Разказвате с гордост за последвалата заповед на  първия кмет Иван Доспевски, наредил именно там да се издигне голям дървен кръст, символ на победата на християнството по тези земи. 
Припомняте за героите си, жертвали се за свободата, за самоковските опълченци – едни от които са знаменосците на Самарското знаме. 
Народ без памет е като дърво без корен. Националната памет и вярата са това, което ни е съхранило. И ние трябва да ги пазим и предаваме – от поколение на поколение. За да ни има. 
Ето защо, в днешния ден, когато градът отбелязва 144 години от Освобождението си от турско робство – приемете моето и на екипа ми уважение за това, че грижливо пазите историята си. Поздравявам кмета Владимир Георгиев и неговия екип, вас, жителите на Самоков за това, че продължавате традицията и се прекланяте пред своите герои на този ден и на това място! 
Бъдете горди, че вашият град е един от ярките символи на българското Възраждане и духовност, на българската свобода! Поклон пред паметта на героите на Самоков!“