Z6_PPGAHG800HMEA0QRCEFB5N3EI2
Z7_PPGAHG8009JB80QR61ROV838O0

община Своге

Дата на публикуване: 21.08.2021
Последна актуализация: 21.08.2021

Кмет Емил Иванов
 

Община Своге заема площ от 866 кв.км и е една от най-големите по територия в Република България. Намира се на около 40 км северно от столицата София, в Западния дял на Стара планина. Община Своге се състои от 1 административен център – град Своге и още 37 селища.
 

Община Своге е разположена в северната част на Софийска област. Тя е с административен център град Своге и включва 37 селища. Градът е разположен в Искърското дефиле, около пролома на река Искър. Намира се на 40 км. северно от столицата София. Община Своге заема площ от 866 кв. км и е една от най-големите по територия в Република България. 
 

Сградата на общинска администрация Своге  Проломът на река Искър

Три планини докосват хребетите си около Своге (Мала планина, Голема планина и Понор) и тяхната прегръдка  пази града от  ветрове и бури. Най-вероятно и името на общинския център е произлязло от сродната дума “свождам” - свеждане и докосване на трите хребета на Западна Стара планина. Според някои, името идва от думата „съводие” – сливането на водите на две реки, а според  други – „Своге” е леко променен вариант на съчетанието „С Бог е…”.
Река Искър  Гр. Своге

Най-посещаваните забележителности  в района на Своге са каскадният водопад „Бовска Скакля” (85 м.) - четвърти по големина в България, разположен между селата Гара Бов и Заселе, както и Уникалният природен феномен Лакатнишките скали. Те се намират на 20 км. от град Своге и са един от най-посещаваните и известни катерачески обекти в България. Емблема на Лакатнишките скали е алпийският заслон „Орлово гнездо“. На 300 м. над река Искър, върху една терасовидна скална издатина, е  кацнала малка дървена къщичка, оцветена в червено и виждаща се отдалеч, която представлява алпийски заслон, до който се достига само „по въже”. Във вътрешността на Лакатнишките скали се намира и известната пещера “Темната дупка” (9000 м). 
Предпочитано място за туризъм е и „Вазовата екопътека”, която води до водопада „Скакля”. По нея преди години често се е разхождал патриархът на българската литература Иван Вазов и точно тя е мястото, на което е написал едни от най-хубавите си творби, между които и прочувствения разказ „Дядо Йоцо гледа”, по прототип на местен жител. 

Скален заслон “Орлово гнездо”  Водопадът “Скакля” Лакатнишки скали

 

Пещера “Темната дупка”


Разположен в прелестно живописно кътче, на един от завоите на река Габровица, с великолепна архитектура и недалеч от село Осеновлаг, манастирът „Седемте престола” се радва на посещенията на много поклонници и туристи. Манастирът е основан през XI век под старата римска крепост „Калето”. През вековете на своето съществуване е бил културно и просветно селище. В него са се преписвали книги, а през XVIII век там е пребивавал Софроний Врачански. Реставриран и отлично поддържан, манастирът предлага на своите посетители естетическа наслада и божествено успокоение. “Седемте престола” е един от 100-те Национални туристически обекта, обявен е също и за художествен паметник на културата с национално значение  през 1971 г.


Манастир “Седемте престола”  Манастир “Седемте престола”  Църква “ Рождество на Пресвета Богородица”

Уникална със своите стенописи е Църквата „Рождество на Пресвета Богородица“, която се намира в махала Старо село, с. Миланово. Според повечето данни храмът е датиран от 1492 година.
 


В град Своге се намира най-голямото читалище в общината – НЧ “Градище”. То е сцена за множество постановки и пиеси. Това, заедно с дейността на самодейните състави, спечелили редица  национални награди, превръща НЧ “Градище” в център на културната дейност в общината. 

Читалище “Градище”, гр. Своге

Наред с културата, Своге има и добре развита икономика. „Заводът за шоколад и шоколадови изделия “Монделийз България“ АД, е един от големите инвеститори и работодатели в региона, осигуряващ над 350 работни места. Гамата на произвежданите от компанията продукти към настоящия момент възлиза на повече от 100. Те се продават на българския пазар и се изнасят в 4 държави. Сегментът “текстил” и “изделия от текстил” е представен от „Лилия С“ АД, специализирано в  производство на горен ленен трикотаж и конфекция. Фирмата работи изключително за износ за страните от ЕС. Дружеството осигурява около 300 работни места.
Завод на Крафт България  МВЕЦ Лакатник

В момента по поречието на река Искър се осъществява проектът “Среден Искър” - за изграждането на 9 малки водноелектрически централи (МВЕЦ). Построени и пуснати в експлоатация са първите пет  от тях - МВЕЦ “Лакатник”, МВЕЦ “Свражен”,  МВЕЦ „Церово”, МВЕЦ „Оплетня“ и МВЕЦ „Прокопаник”.
 


Телефон: +359 (0726)2 20 59
Интернет адрес: www.svoge.bg
Електронна поща: kmet@svoge.bg