Z6_PPGAHG800HMEA0QRCEFB5N3E17
Z7_PPGAHG8009JB80QR61ROV83864

община Сливница

Дата на публикуване: 22.08.2021
Последна актуализация: 22.08.2021

Кмет Васко Стоилков

Община Сливница се намира в централната част на Западна България. Разположена е на 25 км от София и на 26 км от западната ни граница със Сърбия. Заема площ от 187 кв.км, наброява 9760 жители и включва 13 населени места: 
Aдминистративният център гр.Сливница и селата Алдомировци, Гълъбовци, Гургулят, Ракита, Извор, Бахалин Братушково, Бърложница, Радуловци, Драготинци, Пищене и Повалиръж.
 

Община Сливница е разположена  в северозападната част на Софийската котловина, която е част от Сливнишкото поле. Общината е съставена от административния център гр. Сливница и още 12 селища. През нейната територия минава международният път Е-80 Белград – Калотина – София – Пловдив – Капитан Андреево, както и жп линията София – Белград.


Общинска администрация Сливница  Спортна зала “Арена Сливница” Централен площад

Най-старата обществена сграда в града е храмът “Св. Св. Кирил и Методий”, построен през 1879 г.
На територията на общината има над 15 малки и средни предприятия.
Храм “Св.Св. Кирил и Методий”


Община Сливница е известна с победата на младата българска армия в Сръбско-българската война през 1885 година. Интерес за туристите представляват паметниците, изградени по този повод.
Паметникът на загиналите в Сръбско-българската война е построен през 2005 година, по случай 120-годишнината от събитията.
Той изобразява два, допрени във върховете си, войнишки щика.


Пантеон на загиналите в Сръбско-Българската война

Над село Гургулят в местността „Църквище“ е построен внушителен монумент-пантеон в памет на загиналите в битката за Гургулят селяни, войници и офицери. Пантеонът е изграден от червен бетон с размери приблизително 700 кв.м и височина около 20 метра. 


Паметник на загиналите в Сръбско-Българската война  Мемориален комплекс „Героите на Сливница”

Мемориалният комплекс "Героите на Сливница" се намира в центъра на град Сливница. Построен е през 1935 година в знак на признателност към Българските войници и офицери, загинали в боевете по време на Сръбско-Българската война. 
Паметникът представлява гранитен монумент с височина 20 метра. Това е композиция от паметни плочи, скулптура на двама войници и оръдие върху постамент. На източната страна на паметника е гравиран надпис с незабравимите думи на писателя Иван Вазов: "Българийо, за тебе те умряха". 

Паметник на капитаните е построен в двора на бившето сливнишко поделение през 1985 година, по повод 100 години от победата на героичната българска армия в Сръбско-българската война от 1885 година. Посветен е на капитаните Атанас Бендерев, Коста Паница, Радко Димитриев, Олимпи Панов и Атанас Узунов. Бюстовете им са разположени в основата на пет символични щика, всеки с височина 11 метра.
В село Бърложница е издигнат малък паметник на местни жители, загинали за свободата на България. Той представлява каменен блок, на който са поставени мемориални плакети с гравирани върху тях кръст за храброст и надпис "Вечна слава на героите", заедно с имената им. 


Паметник на петимата капитани-герои от Сръбско-Българската война  Паметник на загиналите за България с. Бърложница   Войнишки паметник с. Алдомировци, най-старият по рода си в България

Мемориалът „Новото гробище над Сливница“, в местността Длъгшан край гр. Сливница, е кръст-паметник в памет на загиналите български и сръбски войници от Сръбско-Българската война през 1885 г. Той е открит и осветен през 2010г., по повод 125 години от Сръбско-Българската война. Кръстът е с височина 6 метра, а в близост до него има морена с мраморна плоча. Върху мраморната плоча стои цитат от стихотворението на Иван Вазов „Новото гробище над Сливница“, написано през 1885 г.


Мемориал „Новото гробище на Сливница”

Първият войнишки паметник се намира на височината Мрамора, до село Алдомировци. Посветен е на войниците и офицерите от 7-ми преславски полк, отдали живота си за Съединението на България, в боевете от Сръбско-Българската война през 1885г. Паметникът е открит на през 1891 година в присъствието на княз Фердинанд.
 


На територията на община Сливница  успешно се развива екотуризмът. Изградени са три екопътеки.
 

Екопътека с. Гургулят  Скала „Куклата”  Алдомировско блато

На територията на община Сливница има 4 защитени вековни дървета.
Крепост „Петлюка”  с. Гургулят  Вековно дърво


Телефон: +359 (0727) 42300
Интернет адрес: www.slivnitsa.bg
Електронна поща: slivnitsa@slivnitsa.bg