Z6_PPGAHG800HMEA0QRCEFB5N3MR2
Z7_PPGAHG8009JB80QR61ROV83GB7

община Самоков

Дата на публикуване: 21.08.2021
Последна актуализация: 21.02.2024

Кмет Ангел Джоргов

Община Самоков се намира в Западна България. Административен център е гр. Самоков. Името на града е забележителен културен факт и отразява възникването и развитието му около огромните механични чукове за добиване на желязо, наречени „ Самокови“ или само-кове.

Община Самоков е най-голямата община в Софийска област. Град Самоков отстои на 60 км. от столицата София и на 10 км. от зимния курорт “Боровец” в подножието на Рила планина. 

Населените места в общината са 24 с център – град Самоков. Той е известен с богатото си културно-историческо наследство. Сегашният град е възникнал в началото на 15 в. върху останките на древно селище. Самоков достига икономически разцвет през 17–19 в., благодарение на добива на желязо. Името на града е забележителен културен факт и отразява възникването и развитието му около огромните механични чукове за добиване на желязо, наречени „самокови”. По време на Възраждането Самоков е бил един от най-значимите просветни центрове в България. От района произхождат именитите самоковски зографи - Захари Зограф, Станислав Доспеевски и Никола Образописов, Панорамен изглед на града  и църквата “Успение на Света Богородица” 
Панорамен изглед на града  и църквата “Успение на Света Богородица”   Исторически музей

Близостта до столицата, 
международният курортен комплекс Боровец, районът и комплексът около връх Мальовица, балнеолечебният курорт Белчин бани и наличието на изобилие от водни ресурси, както и богатото културно-историческо наследство, географското положение и разнообразният планински релеф, са само част от условията, определящи развитието на туризма  като основен приоритет за община Самоков.


Голямата  чешма ПГ “Константин Фотинов” Самоков  Девически манастир

В района на Самоков има находища от времето на траките, сред които могила, която е била тракийска гробница. Разходката назад във вековете минава и през Българското Възраждане, за което разказват запазените и възстановени паметници на културата. Девическият манастир с неговата 240-годишна история, Митрополитската църква със своя уникален иконостас, Джамията със своята архитектура и стенопис, Сарафската къща с автентичното излъчване на възрожденския градски стил. В самия център на града се намира Голямата чешма, или както се нарича още „чешмата  с  обецата“, която се е превърнала в своеобразен символ на Самоков, събрал в себе си история и легенди. 
 


  Синагога  Байракли джамия

Град на религиозната толерантност - прекрасните църкви, синагогата и Байракли джамия са едни от красивите храмове в общината, привличащи посетители и туристи. Бельова църква е най-старият християнски храм в района на град Самоков. Тя лежи върху основите на късноантична базилика от IV-VI в. Носи името на болярина Бельо, който според преданието я съградил около 1389 г. Храмът „Рождество на прсв. Богородица” бил засипан с пръст през XVII в. Долният слой стенописи се датират в този период. 


Храм ‘’Рождество Богородично” – Бельова църква

Стенописната украса, както и част от иконите, са дело на Никола Образописов с помощници Димитър Христов и Христо Зографски. От 1879 до 1891 г. били построени чешмата, аязмото и западната част на църквата – нартексът. В Бельова църква се съхраняват мощите на Св. Симеон Самоковски – покровител на град Самоков.
Стенопис от Храм ‘’Рождество Богородично – Бельова църква


Наличието на термални води в с. Белчин и курорта Белчин бани с доказани лечебни и профилактични въздействия върху опорно-двигателната система и кожните дерматити, превръщат дестинацията в предпочитано място за спа и здравен туризъм. На територията има басейни с минерална вода и бази със спа центрове.

Крепостта “Цари Мали град”    Крепостта “Цари Мали град”

Крепостта “Цари Мали град” и Средновековната църква „Света Петка”.  “Царска Бистрица” е бивш дворец на владетелите от Третото българско царство. Намира се над курорта Боровец в Рила планина. Построен е между 1898 и 1914 г.  Изпълнявал е функциите на ловна хижа за царете Фердинанд I и Борис III. Архитектурният облик е повлиян от традиционния български възрожденски стил, но заедно с това в него личат и европейски архитектурни влияния. В изключително красивия парк около двореца, пък  могат да се видят множество редки дървесни видове.
 

На 10 км от града се намира най-старият и най-голям зимен курорт в България – Боровец или ’Чамкория’’, както се е наричал преди курорта. Води началото си от края на XIX век – 1897 г., когато цар Фердинанд построява първите три вили и ловна хижа. Преименуван е на “Боровец” през 1942 г. Курортът е разположен на 1300 м. надморска височина, върху северните склонове на Рила планина, в самото подножие на връх Мусала, на 70 км. от столицата София. Боровец предлага великолепни възможности за зимни спортове, а през лятото - добре маркирани туристически маршрути и екопътеки водят към най-високия връх на Балканите - Мусала, до Мальовица и Седемте рилски езера.  Поразяващите зимни пейзажи, големият брой луксозни хотели и вили, множество  ресторанти и механи и разбира се разнообразието от ски писти, са превърнали Боровец любимо място за зимни спортове и почивка на туристи от България и света.

К.к Боровец  К.к Боровец

В Самоков има добре развита спортна база - стадион, мотополигон, ролбан, стрелбище, открити тенис кортове и игрища за футбол и мини футбол. Общината разполага с модерна, мултифункционална зала, с възможности за практикуване на 25 вида спорт. 


Спортна зала Самоков  Спортна зала Самоков


Благодарение на красивата си природа и уникално местоположение, Самоков и районът целогодишно са привлекателно място за посещение и почивка, предлагащо разнообразни форми на туризъм. Любителите на лова и сафаритата могат да се отдадат на своето удоволствие в ловните бази на територията на общината. Почитателите на риболова, водните спортове, плажа и къмпингуването пък предпочитат отдиха на яз. „Искър”.

 

В община Самоков се намира и най-високият връх в България и на Балканския полуостров – Мусала, със своите 2925 м. Един от най-посещаваните туристически райони в Рила планина е връх Мальовица (2729 м). и районът около него с изключително красивите циркусни езера. 
Комплекс “Мальовица” разполага с две писти, а  добри условия за начинаещи скиори предлага и пистата в с. Говедарци.


  Връх Мальовица


Телефон: +359 (0722) 66 666
Интернет адрес: www.samokov.bg
Ел. поща: samokov@samokov.bg; obsh_sam@mail.bg