Z6_PPGAHG800HMEA0QRCEFB5N3MD6
Z7_PPGAHG8009JB80QR61ROV83G11

община Правец

Дата на публикуване: 21.08.2021
Последна актуализация: 21.08.2021

Кмет Румен Гунински

Община Правец се намира в Западна България и е една от съставните общини на Софийска област. През общината преминават частично 5 пътя от Републиканската пътна мрежа на България с обща дължина 74,8 km:

 

Община Правец се намира в североизточната част на Софийска област, на 55 км от столицата София. От стратегическо значение за общината е фактът, че попада в близост до транспортен коридор София – Варна, като част от АМ “Хемус”.
На 16 октомври 1981 г. Правец е обявен за град с Указ на Държавния съвет. Днес той е административен център на община Правец, включваща още 10 населени места.

Центъра  на град Правец 

Името на Правец идва от „прав път“. Старите имена на града са – Боготвор,  Боровец, Беравча и Алтън Беравча. 
Мекият планински климат, съхранената и чиста природа, в съчетание със съвременната и прогресивно модернизираща се материална база и инфраструктура, са отлични предпоставки за развитие на туризма. 


Възрожденската къща на поп Марко

Община Правец има богато културно-историческо наследство, демонстриращо приемствеността между различните историческите епохи в региона.
На територията на общината има повече от 200 недвижими паметници на културата, над 120 тракийски надгробни могили, крепости и архитектурни паметници като  стари къщи от времето на Възраждането,  както и  действащи църкви и манастири. 

Музейният комплекс  в град Правец включва родната къща на Тодор Живков и експозиционна сграда. Родната къща в сегашния си вид е от 1974 г. Музеят е научен и културнопросветен институт. Основната му задача е да събира, регистрира, опазва и съхранява културните ценности на град Правец и цялата община. Разполага с пет отдела: Етнография, Археология, Нова и най-нова история, Българските земи ХV-ХІХ век и Художествен отдел.
В Експозиционната сграда са представени експонати от цял свят - подаръци на Тодор Живков от държавни ръководители и международни организации.

Исторически музей, град Правец  Родната къща на Тодор Живков  Чекотински манастир

 Особен потенциал има т.нар. “религиозен“ или “поклоннически“ туризъм. На територията на общината, в село Калугерово, се намира Чекотинският манастир “Св. Архангел Михаил”, който съществува от времето на Второто българско царство. Днес манастирът е обявен за археологически паметник на културата.
Природният парк „Небесните пасбища” в село Осиковица е привлекателно място за разходка сред природата.
Парк “Небесни пасбища”, село Осиковица


Интерес представляват църквите в селата, Видраре, Своде, Осиковица, Калугерово. Посетители привличат и старото класно училище в село Видраре и Туняковският хан. 


Туняковски хан с. Видраре   Църква “Св. Архангел Михаил” с. Осиковица

Ханът на Вутьо Попиванов (Туняковският хан) е възстановен в оригиналния му вид. В него има запазено скривалище на Васил Левски.


Църква “Св. Параскева” с. Видраре  Църква “Св. Никола” с. Своде  Старото класно училище в с. Видраре


 Екопътеката манастир „Св. Теодор Тирон”, която е с дължината 4,5 км., тръгва от град Правец, продължава през горска местност сред девствена природа и завършва до самия манастир. Той датира от 1636 г. Храмът и манастирската магерница са обявени за архитектурен паметник на културата от Средновековието. Намира се на 3 км югоизточно от град Правец.

Манастир „Св. Теодор Тирон“

На входа на град Правец е разположен комплексът “РИУ Правец Голф & СПА”. Той се състои от луксозни вили и хотел. В рамките на комплекса има тенис кортове, клуб за водни спортове и голф игрище, отговарящо на всички стандарти на Асоциацията на професионалните голф играчи. Това привлича гости както за отдих, така и за различни събития като конференции, приеми и сватби. 
Комплекс “РИУ Правец Голф & СПА”  Спортен комплекс Правец  


Телефон: +359 (07133) 22 88
Интернет адрес: www.pravets.bg
Електронна поща: obshtina@pravets.bg