Z6_PPGAHG800HMEA0QRCEFB5N36F0
Z7_PPGAHG8009JB80QR61ROV83022

община Копривщица

Дата на публикуване: 21.08.2021
Последна актуализация: 21.02.2024

Кмет Мария Тороманова

Общината се намира в най-източната част на Софийска област. С площта си от 139,165 km2 е 18-та по големина сред 22-те общини на областта, което съставлява 1,97% от територията на областта. Община Копривщица е една от 9-те български общини състоящи се само от едно населено място. Копривщица е град-музей, свързан с нашето славно минало и освободителни борби срещу османското иго.
 

Община Копривщица заема централно положение в Същинска Средна гора и периферно в Софийска област, в границите на Южна България. Общината граничи с Пловдивска и Пазарджишка области. Общинският център - гр. Копривщица е единственото селище в общината. Копривщица е обявена за град-музей през 1952 г., за архитектурно-исторически резерват през 1971 г., а през 1978 г. е призната за селище на вътрешния и международния туризъм.

Сградата на общинска администрация Копривщица

Копривщица възниква през ХІV в. Свободолюбивия с патриотичен дух се предава от поколение на поколение копривщенци. В този град са родени много българи, отдали живота си на Родината. Сред забележителностите са родните къщи на Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Георги Бенковски и Димчо Дебелянов.
  Ослековата къща

Със своите калдъръмени улички, боядисаните в ярки цветове къщи с просторни чардаци и големи стрехи, и  с високопланинска природа, Копривщица пленява със своята неповторимост. Архитектурата на града е представена от шедьоври на възрожденското строителство. 
 


Интерес представляват и двата паметника на църковната архитектура в Копривщица – църквата “Успение Богородично” и църквата “Св. Николай”.
Църква “Успение Богородично”  Църква “Св. Николай”


На всеки пет години в Копривщица се провежда Национален събор на българското народно творчество, събиращ самодейци от цяла България. В сърцето на Средногорието се стича цяла България, като носи своите дивни мелодии, багрилата на народния костюм, вихрените ритми и мъдростта на дедите. 

Хоро на Националния събор в  гр. Копривщица

Калъчевият мост е нарича още “Първата пушка”, защото именно там е направен  първият изстрел, поставил началото на Априлското въстание. До него, на мястото, където на 20 април 1876 г. Георги Тиханек убива заптието Кара Хюсеин, е разположена паметна плоча. С кръвта на убития турчин Тодор Каблешков подписва прочутото “кърваво писмо”.
Калъчевият мост – Мостът на първата пушка


Освен с история, община Копривщица се слави и с уникалната си природа. 
Връх Богдан (Голям Богдан) е най-високият връх в Средна гора. Той е покрит със стара букова гора, обявена за  резерват през 1972 г. 
С височината на връх Богдан от 1604 м., планината се нарежда на 10-то място в България. 
Връх Богдан  Копривщица от високо


Телефон: +359 (07184) 21 24
Интернет адрес: www.koprivshtitsa-bg.com
Електронна поща: obs_koprivshtitsa@abv.bg