Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2O17
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3U34

община Божурище

Дата на публикуване: 11.09.2020
Последна актуализация: 12.02.2022

Кмет Георги Димов. Общината се намира в западната част на Софийска област. С площта си от 142,884 km2 е 17-та по големина сред 22-те общини на областта, което съставлява 2,02% от територията на областта. През територията на общината, на протежение от 23,1 km преминава участък от трасето на жп линията Перник – Волуяк.
През общината преминават частично 2 пътя от Републиканската пътна мрежа на България с обща дължина 38,1 km.

Община Божурище се намира в западната част на Софийското поле, в близост до столицата. В границите на общината са включени девет села и административният център – град Божурище.
През територията й преминава Общоевропейски коридор 10 в частта си Калотина - София. 
Полупланинският релеф и природо-климатичните условия  правят общината подходяща за билкопроизводство и екотуризъм.


1Общинска администрация Божурище

Община Божурище е обявена за един от най-чистите и екологични райони в страната. Близостта на общината до столицата, е отлична предпоставка за развитието на нейната икономика. В района са развити леката промишленост, главно преработвателна, производството на кухненска и мека мебел, производство на хранителни продукти, преработка на сурово кафе и др.


Проект “Икономическа зона София”

На територията на община Божурище се изгражда един от най-големите инфраструктурни проекти у нас  - Икономическа зона София. Зоната е проектирана да включва: 

  • индустриален парк за чисти производствени дейности;
  • логистична база и интермодален терминал с връзки към шосейни и жп линии;
  • високотехнологичен център;
  • административен и бизнес център. 

Конно-спортна база „Ген. Крум Лекарски”

Конната база “Ген. Крум Лекарски” в гр. Божурище е изцяло новопостроен спортно-развлекателен обект.
Намира се на територията на старата конна база и продължава традицията да развива конния спорт в Божурище и региона. Изградена е по всички световни стандарти и разполага с перфектни условия за спорт и рекреация.


Народно читалище „Христо Ботев”

Народно читалище „Христо Ботев” гр. Божурище е основано през  1934 г. През 2015 г. сградата, построена в бароков стил, е напълно обновена с европейски финансови средства.


Първото летище в България

В град Божурище се намира първото летище в България. През  1915 година оттам излита първият български самолет. През 1943 година от него излита и Димитър Списаревски за последната си мисия в отбрана на София от най-масираната атака от страна на английски и американски бомбардировачи през Втората световна война.
Летището е обявено  за паметник на културата, отразяващ фактически цялата история на българското въздухоплаване през първата половина на 20-ти век. Стилизираният образ на летището е включен като част от герба на община Божурище.
В Божурище е създадено и първото в страната Аеропланно училище. След 1948 г. летището се използва за тренировъчни полети и парашутизъм.


Телефон: +359 (02) 993 38 10
Интернет адрес: www.bozhurishte.bg
Електронна поща: bojurob@mail.bg